vorige foto
volgende foto
terug naar projecten
Publieke ruimte Openbare bibliotheek Oba Gemeente Amsterdam

Publieke ruimte
Openbare bibliotheek Oba
Gemeente Amsterdam 

De pleinen zijn plekken die bruisen van de activiteiten

De opdrachtgever wil plekken in het gebouw creëren waar diverse activiteiten op kleine schaal plaats kunnen vinden. Het idee is dat deze plekken zullen bruisen van de activiteit. Ze worden de “ pleinen” genoemd en krijgen namen van thema’s die verbonden zijn met de betreffende collectievloer  zoals het Muziek, Cultuur- en Reizenplein. De pleinen zijn gelegen aan de zuidkant van de bibliotheek  met uitzicht op het Binnen IJ en de stad.De opgave voor het meubilair  is  dat het flexibel en multifunctioneel is. Er kan een expositie mee  ingericht worden, een talkshow op georganiseerd worden, een lezing of concert op gegeven worden. Bovendien zal ieder plein door de inrichting een eigen identiteit hebben.Het ontwerp resulteert in verschillende  modulaire elementen met een maat van 120 x 120 cm. Voor iedere functie kan met behulp van de modulaire elementen een  speciaal meubel samengesteld worden zoals een  podium, een bank met zijtafels, displaytafels of vitrines. De elementen kunnen gestapeld en geschakeld worden.De vitrines en displaytafels worden ingericht met het thema van het plein en verlenen de identiteit aan het plein. De vitrines zijn opgebouwd uit twee gestapelde podium elementen met daarop een glazen module, waarvan de bodem uittrekbaar is, zoals een lade. Hierdoor is de vitrine eenvoudig in te richten. De kussens, die op de podia geplaatst kunnen worden, vormen zitelementen en kunnen  in de lengte geschakeld worden aan zijtafels. Als er niets georganiseerd wordt, kunnen mensen hierop relaxen en zittend of liggend lezen.

Grote verlichte dia’s in de gevel

De vier glazen vergaderzalen zijn genoemd naar de schrijvers Haasse, Vestdijk, Carmiggelt en naar de titel van een  boek van Harry Mulisch De ontdekking van de hemel. Om de openheid te versterken zijn de kozijnen weggelaten. In de houten nissen, die de zalen aan  westgevel begrenzen, hangen portretten van de schrijvers geprint op transparant doek. Vanaf het Centraal Station zijn ’s avonds de portretten nu nog te zien als grote verlichte dia’s in de gevel.  De zalen dragen ook de identiteit van de schrijvers door kleine tentoonstellingen in de modulaire vitrines.

De organische vormen  zijn functioneel

De grote rode voorleesstoelen van Gaetano Pesco in de jeugdbibliotheek zijn niet alleen gekozen vanwege hun ronde vormen, maar ook vanwege hun grote formaat. De enorme ruimte vraagt om meubilair dat zicht wat maat betreft met haar verhoudt. Voor de moeders met baby’s is het ronde  eiland met in het midden een groot kussen ontworpen. De moeders kunnen op brede rand van het eiland zitten en leggen hun baby op het grote kussen in het midden te slapen. Ook kunnen de grotere  kinderen in hun ideale positie , namelijk liggend, lezen. De witte zitstenen zijn niet groot, maar vormen met elkaar verspreid over de gehele vloer samen een groter geheel en gaan door hun kleur en materiaal een relatie aan met het lichtobject in de vide. Beiden zijn gemaakt van witte kunststof. De organische vormen van het meubilair zijn functioneel, want  ravottende kinderen  lopen minder gevaar zich te bezeren tegen iets dat rond is! Het lichtobject bestaat ook uit organisch gevormde elementen. Het lijken   schematische chromosomen, die zich vertakken door de hele vide boven de jeugdafdeling. Zij vormen samen een enorm lichtobject.

Leestafels met dezelfde verlichting als om de vides

Op de collectievloeren nemen de leestafels een belangrijke plaats in. De verlichting hierop is speciaal ontworpen voor deze bibliotheek en is ook aangebracht boven alle werkbladen langs de vides. De kleur van de tafels is wit en vormt hierdoor een familie met al het andere meubilair op de collectievloeren, zoals de werkbladen, stoelen om de vide, de boekenkasten en de balies.

Oppervlakte

28.500 M2 ( 40 m hoog x 40 m breedte x 120 m lengte)

In samenwerking met

Jo Coenen & Co Architecten
 
 

 

naar boven