vorige foto
volgende foto
terug naar projecten
Kantoren Functiewijziging fysiologie laboratoria Rijksuniversiteit

Kantoren Functiewijziging fysiologie laboratoria Rijksuniversiteit
Leiden 

De originele details krijgen door een kleine ingreep weer de aandacht die ze verdienen

Het bestaande gebouw uit 1959 heeft de voormalige fysiologielaboratoria gehuisvest. Vanwege de ontwikkelingen in de laatste 50 jaar is deze huisvesting sterk verouderd en niet meer in gebruik. Het gebouw heeft een representatieve entree met aan weerszijden mooie gebeeldhouwde pilasters en prachtige details van binnen. De bouwkundige staat is redelijk tot goed en om deze reden is dit project bijzonder geschikt voor hergebruik. De gebruiksfunctie wordt gewijzigd in kantoorhuisvesting voor de universiteit. De monumentale entreehal is twee verdiepingen hoog en middenin de vide van de eerste verdieping ligt een monumentale trap. De trap is bekleed met een licht gekleurde natuursteen travertin en is nog in een prima staat. De hal heeft prachtige originele details zoals de smeedijzeren balustrade en de toegangsdeuren samengesteld uit slanke stalen profielen met glas. Hoewel de entreehal een sombere indruk maakt, bieden de afmetingen van de ruimte, de genoemde materialen en details voldoende ingrediënten om een deze ruimte met een kleine ingreep te transformeren tot een representatieve en eigentijdse entree, die toegang biedt tot de toekomstige kantoorruimtes. Er wordt een cassettenplafond tussen het stramien van de balken aangebracht, zodat hier de indirecte verlichting aangebracht kan worden. Tegelijkertijd wordt ook de akoestiek verbeterd. Door deze relatief kleine ingreep verandert de donkere jaren vijftig hal ineens in een eigentijdse lichte entree en krijgen de originele details opnieuw de aandacht die ze verdienen!

Strak vormgegeven kantoorruimtes, vergaderruimtes en een kleine bibliotheek

In de bouwdelen aan achtetrzijde van de hal wordt de indeling van de voormalige laboratoria gesloopt en komen de kantoorruimtes, vergaderruimtes en een kleine bibliotheek. De vloeren worden eenvoudig en strak in een kleur afgewerkt. De gangverlichting is achter de kolommen aangebracht en reflecteert het licht indirect via de wand.  De glazen puien scheiden de kantoorruimtes akoestisch van de verkeerzone en zorgen voor een gevoel van ruimte. De werkruimtes worden van elkaar gescheiden door een flexibel wandsysteem. De wanden en binnenzijde van de gevel worden in de kleur wit afgewerkt, zodat gevel en wanden een geheel vormen en de ruimtes licht zijn. Om de ruimtes zoveel mogelijk verschoond te laten zijn van technische elementen zoals verlichtingsarmaturen, kabelgoten en radiatoren is de  verwarming en verlichting  geïntegreerd in het vlakke metalen plafond en zijn de kabelgoten zo gedetailleerd dat ze in een vlak liggen met de gevelwand. Aan de zuidkant laten licht gekleurde zonneschermen het zonlicht diffuus naar binnen vallen op de werkplekken.

Oppervlakte

Gebruiksoppervlakte 4334 m2 exclusief toiletten, hal en trappenhuizen

In samenwerking met

 Wiegerinck Architecten Arnhem

 

naar boven