vorige foto
volgende foto
terug naar projecten
Restaurant en retail De Binnenhof CWZ

Restaurant en retail
De Binnenhof
CWZ
Nijmegen 

Zo is het idee ontstaan om "buiten” naar binnen te halen

De huidige situatie komt op de bezoekers over als lawaaierig en onoverzichtelijk. Intimiteit en geborgenheid zijn hier niet te vinden. Het is moeilijk om de weg te vinden tussen de vele optrekjes, schermen, parasols en het woud van bewegwijzeringbordjes. De opgave is om “de Binnenhof” een eigentijdse en aantrekkelijke sfeer te geven, die tegengesteld is aan de sfeer van de zeer functionele werk- en behandelruimtes in het ziekenhuis. Een andere wereld, waar je kunt ontspannen na het werk of na een arts- of ziekenbezoek. Ook kun je hier afleiding vinden in de winkels op het plein en een hapje eten. Uitgangspunten van het ontwerp zijn een heldere routing, functionele en ruimtelijke indeling en meer rendement van de commerciële voorzieningen zoals de winkels en het restaurant. Zo is het idee ontstaan om “buiten” naar binnen te halen. Dit wordt gerealiseerd door  materialen toe te passen die afkomstig zijn uit de natuur, zoals bamboe en natuursteen. En door kleurrijke grafische afbeeldingen geïnspireerd op de natuur. Onder de grote overkapping van het plein is een voile gespannen, die het felle daglicht tempert en waarop het beeld van een blauwe lucht met in de verte wat kleine wolkjes is weergegeven. Dit geeft een ruimtelijk effect en een gevoel alsof je buiten bent. Voor het zelfbedieningsrestaurant, gelegen in een nis aan het plein, is een grote luifel gemaakt, waaronder een deel van het terras zich bevindt. Door het open houten raster van de luifel valt een zacht gefilterd licht op het terras en vanaf deze plek hebben de bezoekers in de luwte een goed zicht op de passanten. Aan de andere kant van de verkeerszone tegenover het terras staan twee “arches” waaronder ook zitplaatsen van het restaurant zijn gemaakt. Onder deze “arches” is verlichting ingebouwd en een gekleurde glazen wand met aan beide zijden banken met tafeltjes geplaatst. De “arche” biedt deze zitplekken intimiteit en geborgenheid, waardoor het prettig is hier rustig te dineren. Op de glazen wand achter de bank is op ooghoogte een smalle horizontale spiegel aangebracht. Dit detail was vroeger vaak in klassiek ingerichte restaurants te zien, zodat je ook achter je kon zien wie er binnen kwamen. “De binnenhof” wordt rondom begrensd door werkruimtes met glazen puien. Als buffer tussen  werken en ontspannen zijn  lage houten banken met half transparante schermen van bamboe geplaatst. Zo ontstaat een natuurlijke scheiding tussen beide zones. Op het plein ligt een bestaande kapel,gelegen met de achterzijde van het gebouw naar het plein. Door deze ligging bood dit gebouw de mogelijkheid om de winkel hier tegen aan te plaatsen. Over het bestaande dak van de kapel is een nieuwe rechthoekige schijf gelegd die bestaat uit een open raster van houten balken. Deze schijf kraagt uit over een driehoekig terras, zodat  hieronder een schaduwplek ontstaat, die geschikt is als  lounge plek . Onder een grotere uitkraging wordt de winkelruimte geplaatst. De winkel ligt aan de verkeersroute en ziet er door de glazen puien, die soms bedrukt zijn met plant motieven, open en uitnodigend uit.

Oppervlakte

1520 M2

In samenwerking met

Wiegerinck Architecten

 

 

naar boven