terug naar home
Ontwerpfilosofie

Stijl

Mijn ontwerpen hebben stijl, maar zijn ook sober. Door zichtlijnen te creëren zijn de oplossingen altijd ruimtelijk. Comfort, functionaliteit en vakmanschap zijn kenmerkend voor mijn interieurs. Naar mijn mening moet een ontwerp ook verrassend en vernieuwend zijn. Het is de kunst om met zo min mogelijk middelen een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. De uitspraken “Less is more” (Mies van der Rohe) en “Form follows function” (Louis Sullivan) zijn op mijn ontwerpen van toepassing.

Concepten

Concepten worden gebaseerd op de opgave en de context, zoals de architectuur, historische elementen of de plek. In mijn ontwerpen versterken de architectuur en het interieur elkaar en gaan onmerkbaar in elkaar over. Soms wordt naar een overkoepelend thema gezocht dat geïnspireerd is op de geschiedenis, functie of de plek. Dit thema wordt consequent doorgevoerd in het ontwerp en voegt alle elementen samen tot een eindbeeld.

Materiaalgebruik

Leidraad bij de door mij vorm te geven interieurs is dat mensen zich hierin prettig moeten voelen. De tactiele eigenschappen van materialen spelen een belangrijke rol bij de beleving van een ruimte. Een interieur moet voelen zoals het eruit ziet. Daarom worden door mij materialen toegepast die het interieur naast een esthetische visuele waarde ook een tactiele waarde geven en die een aangename gevoelswaarde hebben Deze zorgen voor het gevoel van comfort. De beleving van een ruimte vindt plaats via alle zintuigen. De zintuigen registreren veel verschillende prikkels zoals de textuur van materialen, de zachtheid, de temperatuur, het licht, maar ook geur, beeld en geluid. Om een optimale omgeving te creëren wordt ook mijn kennis van de akoestische eigenschappen van materialen en vormen ingezet. Mijn materiaaltoepassing is bovendien functioneel en duurzaam.

Kleur

Mijn visie is dat kleur slechts als accent wordt toegepast of juist om elementen met elkaar te verbinden.

Andere disciplines

De "input” van andere disciplines zoals grafische vormgeving en kunst dragen in belangrijke mate bij aan een hoogwaardig totaal ontwerp. Kunst is een waardevolle toevoeging en geeft een ruimte betekenis, waardoor de verblijfswaarde verhoogd wordt.

Maatwerk

De meubels, die door mij zijn ontworpen, zijn maatwerk. Opgave en context bepalen voor een deel het ontwerp. Kenmerkend voor de vormgeving van mijn meubilair is dat het zich op een vanzelfsprekende wijze in het totaal beeld voegt en zich qua maat goed hier toe verhoudt. De aandacht die het meubilair vraagt komt voort uit eenvoud en een perfectie tot in detail. Een belangrijk uitgangspunt bij mijn ontwerpen is om zoveel mogelijk modulaire maten toe te passen, zodat de “special mades” zich repeteren, flexibel zijn en een rustig beeld scheppen. Deze manier van ontwerpen komt voort uit opgaven in de projectsfeer.

Verbinding

Mijn streven bij het ontwerpen is om alle aspecten die samen het interieur vormen, zoals de architectuur, techniek, licht en meubilair met elkaar te verbinden tot een harmonisch totaalbeeld. Dit wordt bereikt door de vormgeving en de keuze van kleuren en materialen zorgvuldig op elkaar af te stemmen.

Contrasten

Anderzijds wordt ook spanning gecreëerd door het laten ontstaan van contrasten door middel van kleur en vorm.

Detaillering

Bij elk project wordt gestreefd naar vakmanschap tot in het detail. Een kwalitatief hoogwaardig interieurontwerp zal de tand des tijds langer doorstaan.

 

naar boven